NL / EN
Laatst bijgewerkt op 17-11-2020

Blog

De schrijfblog is verhuisd naar www.fictera.nl/blog, waar je veel meer en recentere artikelen over schrijven vindt.

Op deze plek verzamel ik mijn gedachten, inzichten en geleerde lessen over schrijven. Om een kijkje in mijn hoofd te geven en omdat jij, als je ook verhalen schrijft, er misschien iets aan kan hebben.

Elke schrijver is anders, dus ik hoor graag jouw kijk op de onderwerpen waar ik over schrijf! Laat bijvoorbeeld een berichtje achter op Facebook (als we vriendjes zijn) of Twitter, of stuur me een mailtje.


Outlinen is ook ontdekken

9-2-2021 10:12

Het lijkt de grootste tegenstelling in de schrijfwereld: de ‘plotters’ tegenover de ‘pantsers’, de ‘architects’ tegenover de ‘gardeners’, de ‘outliners’ tegenover de ‘discovery writers’. De ene groep bedenkt eerst precies hoe...

Lees meer


De basis van karakterontwikkeling

4-1-2021 18:07

Als ik terugkijk naar waar ik begon als schrijver, valt het op dat mijn oudere verhalen puur plot-gedreven zijn, met relatief vervangbare personages zonder diepgang. Ik heb heel wat schrijfkilometers gemaakt voordat ik besefte dat ik innerlijk conflict en karakterontwikkeling eigenlijk veel spannender vind dan een verhaal dat puur leunt op een onverwachte wending.

Lees meer


Zoveel schrijvers, zoveel schrijfadviezen

17-11-2020 19:19

Een paar jaar geleden hoorde ik overal het advies om vooral dóór te schrijven, in één keer naar het eind van je verhaal, en dan pas achterom kijken en zien wat er anders moet. Ik heb het geprobeerd, maandenlang: alsmaar dóór, en wanneer ik erachter kw...

Lees meer