NL / EN

Verhalen uit Mennistriam

3-6-2019 19:24

Een nieuwe link is op de voorpagina verschenen: Verhalen uit Mennistriam. Al sinds de oprichting van deze website werd die plek ingenomen door Thaoryn, maar omdat dat verhaal het afgelopen jaar niet mijn eerste prioriteit is geweest wat schrijven betreft, werd het tijd voor een update. Op de nieuwe pagina lees je waar ik dan wél mee bezig ben geweest en wat de relatie is tot Thaoryns verhaal. Wil je meer weten over hoe het zo gekomen is, lees dan hieronder verder…

Mijn verhaalmuur, gevuld met tekeningen, inspiratieplaatjes en een kaart van Mennistriam.

Vele jaren geleden startte ik mijn meest ambitieuze schrijfproject ooit: een fantasyboek, of misschien wel twee of meer, over zwaardvechtster Thaoryn en haar mysterieuze connectie met de uitgestorven draken. Ik kan inmiddels wel zeggen dat ik destijds geen flauw idee had waar ik aan begon. Onder het schrijven kwam ik diepere lagen en karakterontwikkelingen tegen die het verhaal complexer maakten dan ik me oorspronkelijk had voorgesteld. En waar ik eerst hoopte om weg te komen met een redelijk ‘standaard’ wereld zodat ik me kon richten op de personages en het verhaal, bleken die twee zo nauw verweven met de setting dat ook die meer aandacht nodig had. Geleidelijk begon het land Mennistriam met zijn geschiedenis en cultuur meer vorm te krijgen, en tegelijk begon ik te beseffen hoeveel ik nog miste om Thaoryns verhaal goed tot zijn recht te kunnen laten komen.

Vorig jaar begon een gebeurtenis uit die geschiedenis, bedacht om uit te leggen hoe een situatie in Thaoryns tijd ontstaan was, mijn aandacht te vragen. Ik kreeg een idee voor een nieuw, korter verhaal, met andere personages, dat zich op één plek afspeelde in plaats van door het hele land en daarbuiten. Het schrijven schoot om allerlei redenen al een tijdje niet meer zo op en ik besefte dat ik met dit nieuwe verhaal tegelijk kon oefenen voor de grotere uitdaging van een hele romanserie, een afgebakend stukje van de setting kon uitdiepen, en hopelijk iets publiceerbaars kon schrijven waar ik trots op kon zijn.

Dat is nu ongeveer een jaar geleden en het zal niet verbazingwekkend zijn dat ook dit project uiteindelijk ingewikkelder was dan gedacht. De kleinere schaal betekent echter wel dat ik veel sneller tegen problemen en lessen aan loop waarvoor ik bij Thaoryn misschien het tienvoudige aantal woorden zou moeten hebben geschreven. Regenlind, zoals de werktitel van het nieuwe verhaal luidt, is wat dat betreft dus het perfecte ‘oefenverhaal’. Beter nog: het smaakt naar meer. Mennistriam zit vol verhalen, groot en klein, waarvan sommige al vastere vorm beginnen aan te nemen. De nieuwe pagina ‘Verhalen uit Mennistriam’ is bedoeld om nu en in de toekomst als thuisbasis te dienen voor al die verhalen.

Nieuwsarchief