NL / EN

Pagina Thaoryn vernieuwd

29-3-2017 21:15

Als je lang aan één verhaal werkt, is het onvermijdelijk dat het verandert. In het geval van Thaoryn heb ik in de loop der jaren een veel beter inzicht gekregen in de personages, de wereld, en bovenal waar het verhaal nou eigenlijk om gaat. De oude beschrijving op mijn site deed het verhaal allang geen recht meer: hoog tijd dus voor een nieuwe. Ook het fragment van het eerste hoofdstuk is vernieuwd, want ik ben de laatste tijd grondig aan het herschrijven geweest.

Vrij naar mijn favoriete schrijfadviesboek, ‘Wired for Story’ van Lisa Cron: plot is dat wat er gebeurt, maar verhaal is wat datgene betekent voor de hoofdpersoon. Thaoryns innerlijke conflicten en persoonlijke groei zijn voor mij waar het allemaal om gaat. Het verhaal zou niet kunnen bestaan zonder alle raadsels, intriges en actie, maar het is de karakterontwikkeling die er leven aan geeft. Het is dus niet zo gek dat, naarmate ik een beter beeld kreeg van wat deze gebeurtenissen voor Thaoryn betekenen – oftewel, waar het verhaal nou werkelijk om gaat – ik steeds ontevredener werd over de eerste hoofdstukken. Er wordt wel eens gezegd dat je niet mag herschrijven vóór de eerste versie af is, maar ik ben toch blij dat ik besloten heb om het begin eens goed onder handen te nemen. Want hoe kan ik het eind schrijven als het begin er niet meer op aansluit?

Een nieuw begin dus, en wat de eerste pagina’s betreft vrij drastisch, zoals degenen kunnen zien die de vorige versie van het fragment gelezen hebben. Aan de rest van het hoofdstuk verandert iets minder, maar alsnog bekijk ik elke zin uitgebreid om te zien of hij nog wel zegt wat ik wil zeggen. Het is veel werk, maar na een lange winterpauze wel een uitstekende manier om weer helemaal in het verhaal te komen. Ik probeer de gewoonte op te bouwen om iedere dag een uur te schrijven, op het eerste moment dat ik die tijd en rust heb – of dat nou om acht uur ’s ochtends is, of halverwege de middag als ik terug kom van een afspraak – en tot nu toe bevalt het me uitstekend.

En als de eerste hoofdstukken klaar zijn? Misschien ga ik wel door met herschrijven tot ik weer ben waar ik was gebleven, om dan lekker door te stomen naar het eind. Er zijn meer hoofdstukken die flink op de schop moeten, en ook de rest wil ik graag even met een frisse blik bekijken. Maar misschien besluit ik toch om al eerder aan het laatste deel van het verhaal verder te gaan: het hangt er allemaal van af hoe het gaat. In ieder geval ben ik van plan om wat vaker updates te posten, misschien zelfs met voorproefjes van het verhaal!

Nieuwsarchief