NL / EN

Herald: laatste loodjes

15-1-2017 11:41

Lang, lang geleden, om precies te zijn afgelopen september, plaatste ik het nieuwsbericht met de nieuwe trailer voor Herald. Sindsdien is er op mijn site weinig te beleven geweest. Tijd dus voor een kleine update, want er is zeker genoeg te melden!

Het werk aan Herald gaat lekker op schema. Een precieze datum mag ik op dit moment nog niet geven, maar het lijkt er niet op dat we nog van het beloofde ‘eerste kwartaal 2017’ zullen moeten afwijken. Het gaat dus echt om de laatste loodjes: de laatste stemmen en animaties toevoegen, de laatste foutjes opsporen, en alles nog nét een stukje mooier maken.

Waar ik me de laatste tijd vooral mee bezig heb gehouden is het aansturen van de bemanning van het schip. Deze personages spelen geen grote rol in het verhaal, maar hebben de belangrijke taak om kleur te geven aan de scènes—en natuurlijk te zorgen dat het schip op koers blijft. Terwijl ze op de achtergrond in het want klimmen of het dek schrobben, leveren ze commentaar op de gebeurtenissen, geven hoofdpersoon Devan advies over het zeemansleven, of maken grappen onderling.

De personages begonnen elk met niet meer dan een naam en een gezicht, en het was ontzettend leuk om ze met beperkte middelen steeds meer een eigen verhaal en persoonlijkheid te geven. Maar ik ben ook blij dat deze grote klus nu (zo goed als) klaar is! Lopend over het schip krijg je echt het gevoel dat er gewerkt en geleefd wordt, en met zo’n 200 regels tekst heeft de bemanning genoeg te vertellen om de onderzoekende speler even bezig te houden.


Een deel van het schema waarin ik de activiteiten van alle personages per scène heb bijgehouden (vervaagd tegen spoilers). Handig om de interne consistentie in de gaten te houden!

Herald is al een tijdje te vinden op Steam, waar je ook een recente nieuwspost kan lezen.

Het leven staat dus momenteel vooral in het teken van een 19e-eeuws zeilschip en haar opvarenden, en dat zal nog wel even zo blijven tot het spel uitkomt. Ondertussen probeer ik echter ook mijn andere projecten niet uit het oog te verliezen. Thaoryn heeft een paar maanden pauze gehad: ik dreigde een beetje de weg kwijt te raken in de details, en had wat afstand nodig om terug bij de kern van het verhaal te komen. Nu wordt het tijd om het weer op een productieve manier op te pakken en aan de laatste hoofdstukken te beginnen.

Ondertussen wil ik ook mijn website blijven verbeteren en uitbreiden. Er zijn al een paar kleine toevoegingen geweest die ik nog niet in een nieuwsbericht heb genoemd: zo hebben de pagina’s met foto’s (zoals Xenophobia) nu ook duidelijke knoppen om door de afbeeldingen heen te bladeren, en staat er een kopje ‘gerelateerd nieuws’ onderaan de pagina’s waar nieuws over is geweest. Ook verschijnt de ‘klik en sleep’-hint op de voorpagina nu (hooguit) één keer per bezoek, en onthoudt de pagina waar je was gebleven in plaats van steeds weer bij het midden te openen. Allemaal kleine dingen, maar ze maken het leven van de bezoeker net ietsje makkelijker.

Dus dat is hoe het er voor staat: spannende tijden voor Herald, en de rest van het leven kabbelt ondertussen verder. Maar ik wil afsluiten met een plaatje dat laatst op Facebook voorbij kwam:

Ik weet nog niet wat 2017 allemaal zal brengen… maar ik ben zeker van plan om wat bloemen te planten.

Nieuwsarchief