NL / EN

‘In Memory’ speciale editie

27-3-2016 17:17

Op 12 maart 2015 overleed Sir Terry Pratchett. Maar, zoals hij zelf schreef in één van zijn boeken, iemand is niet dood zolang zijn naam nog uitgesproken wordt. En gezien de indrukwekkende verzameling boeken die hij heeft nagelaten, verwacht ik dat hij nog lang op die manier in leven zal blijven.

Jaren geleden verslond ik de Nederlandse vertalingen van de ‘Schijfwereld’-boeken uit de bibliotheek, en later kocht ik de Engelse pockets. Het zouden wel eens de eerste Engelstalige boeken kunnen zijn geweest die ik ooit las—al weet ik niet meer bij welke ik begon. Discworld zal altijd een belangrijke inspiratiebron voor me blijven: vanwege de humor en bizarriteit waarmee soms hele herkenbare en actuele concepten inzichtelijk worden gemaakt, maar ook vanwege de menselijkheid van de personages—ook als ze trollen, vampiers, of antropomorfe verpersoonlijkingen zijn. Voor mij zijn de beste verhalen die waarin alle belangrijke gebeurtenissen veroorzaakt worden door de personages (in tegenstelling tot bijvoorbeeld toeval of een externe kracht). De meeste Discworld-boeken zijn daar meesterlijke voorbeelden van.

In november hebben ik en een aantal andere Pratchett-fans het boek ‘In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett’ uitgebracht. Op 12 maart, precies een jaar na zijn overlijden, is er een nieuwe editie. Behalve dat de volgorde van de verhalen is veranderd en wat kleine foutjes zijn verbeterd, heeft het boek ook een nieuw omslagontwerp gekregen. Hopelijk zorgt dit voor hernieuwde interesse in het boek (en dus meer opbrengst voor Alzheimer’s Research UK!).

Voor de geïnteresseerden hier de oude kaft (links) en de nieuwe (rechts) naast elkaar:

Nieuwsarchief