NL / EN
Laatst bijgewerkt op 8-11-2016

Terra Fabula

Terra Fabula is een online spel waarbij de spelers door te schrijven zelf het verhaal en de wereld invullen. De basis van die wereld is een ‘alternatieve Gouden Eeuw, waarin legenden werkelijkheid zijn en fabelachtige wezens schuilen op verborgen plaatsen.’ Iedere speler bedenkt één of meerdere personages, waarna meerdere spelers samen ontmoetingen tussen en avonturen van die personages uitschrijven. Het schrijven van een avontuur levert punten op, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe personages en locaties, die weer nieuwe mogelijkheden bieden voor avonturen. Vanwege het open karakter van de avonturen kunnen nieuwe spelers op ieder moment instromen. Het spel is momenteel niet meer actief, maar nog steeds te vinden op mijn forum Wereldwevers, en wel hier.

Het spel was mijn afstudeerproject voor Design for Virtual Theatre and Games in 2012. Ik was al langer geïnteresseerd in de zogeheten play-by-post role playing games op diverse internetfora, en de manier waarop deelnemers samen een verhaal schrijven. Ik had er echter nog niet veel gezien waarbij niet alleen de personages maar ook de wereld en verhaallijn door de spelers konden worden ingevuld. Ervaring leerde dat het niet zou werken om spelers in het diepe te gooien zonder spelregels of andere houvast, dus wilde ik een spelsysteem bedenken. Mijn uiteindelijke presentatie bestond niet alleen uit dat systeem, maar ook de resultaten van ruim twee maanden doorlopende playtest.


Een indruk van mijn afstudeerexpositie, met uitleg van de spelregels en een tijdlijn en plattegrond van door spelers bedachte avonturen en plaatsen.

Vanwege enthousiasme van de testspelers heb ik na mijn afstudeerproject het spel voortgezet met enkele verbeteringen in de spelregels en gebruikersvriendelijkheid. Terra Fabula heeft nog jarenlang succesvol gedraaid, hoewel op een lager pitje dan tijdens mijn afstudeerperiode. Inmiddels wordt het niet meer gespeeld, maar de ontstane verhalen zullen nog lang bij zowel mij als de spelers blijven hangen.

Gerelateerd nieuws:

14-7-2015 - Nieuw kort verhaal